Echoa Støttepoter

Støttepoter er en del af Psykologhuset Echoa

Støttepoter er en del af Psykologhuset Echoa, hvor vi tilbyder dyreassisteret terapi, som både understøtter klienternes trivsel gennem menneske-dyr bånd, og bidrager med en helt særlig varme til terapien. Støttepoter blev udviklet i 2023 af psykologerne Charlotte May Højholdt, Steffi Guldberg Larsen og Camilla W. Sondrup, med fokus på nærvær, selvmedfølelse og menneske-dyr relationer i terapien. Vores mål er at tilbyde en helhedsorienteret tilgang til mental sundhed, hvor dyr spiller en unik rolle i terapeutiske processer. Dette kan være særligt gavnligt for dem, der oplever stress, angst eller har vanskeligt ved at åbne op i traditionelle samtaleforløb.


Evidens, erfaring og faglig forankring

Støttepoter bygger på en tværfaglig forståelse af menneske-dyr relationer, psykologi og dyrevelfærd. Vi er inspireret af forskningen inden for dyreassisterede interventioner og teorier fra eksperter som Aubrey Fine, Andrea Beetz og Cynthia Chandler. Studier indikerer, at interaktion med dyr kan regulere hjerterytme og blodtryk, samtidig med at udskillelsen af oxytocin – et hormon forbundet med følelsesmæssig tilknytning og velvære – øges.

Vores arbejde er baseret på klinisk erfaring og videnskabelige studier, som understøtter, hvordan dyr kan bidrage til følelsesregulering, stresshåndtering og generelt forbedre mental trivsel. Gennem vores forskningsundersøgelse, udarbejdet i forbindelse med vores specialeafhandling, har vi undersøgt, hvordan Kaninassisteret Compassionfokuseret Terapi (KA-CFT) kan gavne mennesker med funktionsnedsættelser. Resultaterne fra denne undersøgelse er på nuværende tidspunkt under publikation i tidsskriftet Psyke & Logos.

Klientoplevelser

Dyreassisteret terapi kan mindske ensomhed, øge følelsesmæssig fleksibilitet og forbedre det terapeutiske udbytte, især for dem, der har svært ved traditionelle samtaleforløb.

Tidligere klienter beskriver effekten af dyreassisteret terapi således:

"Når jeg holder hende (terapi-kaninen), kan jeg mærke varmen og den langsomme vejrtrækning. Det hjælper mig til at falde til ro og være mere til stede."

"Jeg har svært ved at sætte ord på mine følelser, men når kaninen ligger hos mig, bliver det lettere at åbne op. Det er som om, hun kan fornemme, hvordan jeg har det, og det gør mig mere tryg i terapien."

"Det er rart at kunne få sat ord på de ting som er svære og få plads til at snakke om dem. Det giver mere energi (...) især når man så kan have sådan en her (kaninen) i skødet".

En integreret og helhedsorienteret tilgang

Støttepoter kombinerer flere evidensbaserede terapiformer for at skabe et stærkt fundament for din personlige udvikling:

  • Compassionfokuseret terapi (CFT) – fremmer selvomsorg og følelsesmæssig regulering

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) – øger psykologisk fleksibilitet og værdibaserede handlinger

  • Mindfulness – træner nærvær og evnen til at acceptere tanker og følelser uden at lade sig overvælde

  • Dyreassisteret intervention (DAI) – skaber et sanseligt og følelsesmæssigt understøttende miljø

Denne tværfaglige tilgang gør det muligt at arbejde med alt fra stress og angst til personlig udvikling og styrkelse af følelsesmæssige kompetencer.


Tryghed og dyrevelfærd i fokus

Vores terapikaniner er mere end bare venlige pelsdyr – de er trænet til at deltage aktivt i terapiforløb på en måde, der respekterer deres naturlige adfærd og behov. Vi følger de internationale retningslinjer fra IAHAIO (International Association of Human-Animal Interaction Organizations) og sikrer, at kaninerne trives i deres arbejde. Dyrevelfærd er afgørende, og vi arbejder kontinuerligt for at sikre, at dyrene har det godt. Det gør vi blandt andet gennem:

  • Individuelle tilpasninger for både klient og dyr

  • Regelmæssige sundhedstjek og adfærdsmonitorering

  • Træning, der understøtter dyrenes naturlige instinkter og velbefindende

Vores terapidyr

Vi har på nuværende tidspunkt to trænede terapikaniner, Nuller og Silke, som begge er integrerede i de dyreassisterede terapiforløb. De bor hos en af vores psykologer, hvor de lever som frikaniner og er en del af familien.

  • Nuller – den grå mini-lop:
    Nuller er vores rolige og tålmodige mini-lop. Med sin bløde, grå pels og venlige natur er han en god støtte for klienter, der søger trøst og nærvær. Hans evne til at skabe en tryg og beroligende atmosfære gør ham ideel til at hjælpe mennesker med at bearbejde svære følelser. Nuller elsker at sidde tæt på sine klienter, hvilket giver en følelse af nærhed og varme, der ofte opleves som helende. Hans stille tilstedeværelse åbner op for en følelse af at blive mødt og forstået.

  • Silke – den sorte mini rex:
    Silke er vores livlige og nysgerrige mini rex, kendt for sin silkebløde pels og charmerende væsen. Hendes energi og nysgerrighed gør hende til en fantastisk ledsager for klienter, der har brug for at bryde ud af deres skal og finde modet til at åbne op. Silkes følsomme natur gør, at hun hurtigt fornemmer de følelsesmæssige tilstande i rummet, hvilket, kombineret med hendes livsglade væsen, skaber en åben og imødekommende atmosfære under terapien.

Nuller og Silke har været aktive som terapidyr i over to år og er trænet til at understøtte klienterne i deres terapeutiske rejse.


Fremtidsplaner

Vi planlægger at udvide vores dyreassisterede terapi med flere kaniner og potentielt andre dyr (som hunde, katte eller marsvin) i fremtiden, så vi kan tilbyde endnu flere muligheder for at støtte vores klienter gennem menneske-dyr relationen.